Näin saat joustavan välilihan
Kaupallinen yhteistyö: Pedihealth Oy
Pelottaako synnytyksessä repeäminen sinua? Epäiletkö, että lantionpohjassasi on kireyttä? Jännittääkö sinua, ettet osaa ponnistaa oikein? Oletko epävarma, kuinka rentouttaa (ja jännittää) lantionpohjaasi? Jos vastasit yhteenkin kysymykseen kyllä, niin lue eteenpäin!
Lantionpohjan kudokset venyvät synnytyksessä kolminkertaisiksi. Kuulostaa melkoiselta, vai mitä! Mutta siihen kehomme on luotu. Ensisynnyttäjillä jonkinasteiset repeämät ovatkin kuitenkin varsin yleisiä, vaikkakin suurin osa repeämistä on lieviä.
Kerromme sinulle seuraavaksi, kuinka voit lisätä välilihan joustavuutta raskausaikana ja pienentää repeämien todennäköisyyttä.
Repeämien riskiä voi vähentää
Repeämien todennäköisyyteen vaikuttaa monet asiat ja olemmekin kirjoittaneet niistä blogiteksteissä Väliliha välittää synnytysasennostasi sekä 4 keinoa pelastaa välilihat repeämiseltä.
Ponnistusasentojen ja -tekniikan lisäksi välilihan venyttäminen jo ennen synnytystä on yksi parhaimpia aktiivisia keinoja, joita tiedämme. Moni odottaja on kuullut, että välilihaa voi ja kannattaa venytellä ennen synnytystä.
Mutta oletko kuullut, että lantionpohjaa voi valmistaa synnytykseen myös harjoitusvälineellä nimeltään EPI-NO Delphine Plus? Nimi muuten viittaa ajatukseen ”ei episiotomiaa” eli välilihan leikkausta.
Tavoitteena repeämien todennäköisyyden väheneminen
EPI-NO -harjoitteluvälineen avulla välilihaa venytetään lempeästi mutta tehokkaasti synnytystä silmällä pitäen. Asteittaisen venyttelyn tavoitteena on vähentää todennäköisyyttä repeämille sekä episiotomialle. EPI-NO:n toimintalogiikka todella käy järkeen, vaikka muuttuvia tekijöitä vauvan synnytyksessä onkin paljon.
Laitteella harjoitteluun voi yhdistää myös ponnistussuunnan harjoittelun, jolloin vauvan ponnistaminenkaan ei ole itse h-hetkellä vieras asia. Tämä voi tuoda erityisesti ensisynnyttäjälle rauhallisempaa oloa synnytystä kohtaan.
Pidämme tätä ponnistusvaiheen harjoittelumahdollisuutta todella hyvänä asiana, sillä silloin pääset harjoittelemaan lantionpohjan pitämistä rentona ponnistamisen aikana samalla kun lantionpohjassasi on venytystä. Et nimittäin ponnista vauvaa supistamalla lantionpohjaasi.
Me koemme, että harjoittelun yksi tärkeimmistä vaikutuksista on luottamuksen rakentuminen omaa kehoa kohtaan. Sillä hetkellä kun vauvan pää ihan oikeasti kiristää tätä aluetta, tarvitaan luottamusta oman kehon joustavuuteen. Harjoittelu voi siten omalta osaltaan tuoda turvan ja luottamuksen tunnetta. Tämä on ollut erityisen tärkeää odottajille, joilla on edellisessä synnytyksessä tullut repeämiä ja tuleva synnytys pelottaa.
Miksi EPI-NO voisi hyödyttää juuri sinua?
Repeämien syntyminen pelottaa sinua ja kaipaat luottamusta siihen, että kehosi joustaa.
Epäilet, että lantionpohjassasi on kireyttä.
Sinua jännittää osaatko ponnistaa oikein.
Et ole oikein varma, kuinka (jännittää ja) rentouttaa lantionpohjaasi.
Sinun on vaikea tunnistaa lantionpohjan lihaksiasi.
Vatsasi on suurikokoinen eikä käsin tehtävä välilihan hieronta/venyttäminen onnistu helposti.
Miten harjoitellaan?
Harjoittelun aikana emättimeen asetetaan kapea silikonipallo, johon lisätään käsipumpun avulla ilmaa asteittain määrää lisäten. Harjoittelun voi aloittaa 3 viikkoa ennen laskettua aikaa ja venytystä lisätään omien tuntemusten mukaan.
Harjoitella voi 1-2 kertaa päivässä, noin 15 minuutin ja korkeitaan 20 minuutin ajan. Tavoitteena on saada pallo pikkuhiljaa vastaavan kokoiseksi kuin vauvan pää keskimäärin on syntyessään. Tätä seurataan laitteen mukana tulevan mitta-asteikon avulla. Pallon kokoa siis kasvatetaan harjoittelukerrasta toiseen.
Pallo asetetaan puolesta välistä emättimeen. Kun olet pumpannut ilmaa palloon itsellesi sopivan määrän, niin rentoudu 15-20 minuutin ajan. Tähän suosittelemme yhdistämään esimerkiksi raskausaikaan suunnitellun rentoutusharjoitteen tai hengitysharjoittelun, niin saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Voit myös jakaa harjoittelun lyhyempiin pätkiin.
Kun harjoitusaika on kulunut, niin varmista että lantionpohjasi on rento ja anna pallon liukua ulos emättimestä.
Käytön ei kuulu tuntua kivuliaalta tai epämiellyttävältä vaan tuntemuksena saa olla kihelmöintiä ja lievää kiristyksen tunnetta.
Ennen raskausviikkoa 37 sekä synnytyksen jälkeen voit käyttää laitetta myös lantionpohjan harjoittelun apuvälineenä. Puristamalla lantionpohjan lihaksiasi palloa vasten ja seuraamalla voimakkuutta painemittarin näytöstä, pystyt seuraamaan edistymistäsi ja harjoittelu on motivoivaa!
Voiko lantionpohja jäädä löysäksi?
Hyvin usein odottajat ovat huolissaan erityisesti siitä, että jääkö lantionpohja löysäksi tällaisen venyttelyn jälkeen. Synnytyksessä tosiaan lantionpohjan kudokset venyvät kolminkertaisiksi. Ja palautumisessa menee aikaa kuukausia.
Lihakset eivät siis jää EPI-NO:lla harjoittelun takia venyttyneiksi tai löysiksi. Sen sijaan, kun kudoksia on hellävaroen venytelty jo ennen vauvan syntymää, ei itse synnytyksessä kudosten tarvitse enää venyä suhteessa niin paljon.
Itse asiassa, mitä pidempään kudokset saavat aikaa sopeutua venytykseen, sitä paremmin ne kestävät venytystä repeytymättä.
Siksi on myös tärkeää, että ponnistusta himmaillaan normaalisti etenevässä synnytyksessä siinä vaiheessa, kun tunnet polttavaa tunnetta vauvan pään venyttäessä lantionpohjan ulompia kerroksia – jotta kudokset ennättäisivät sopeutua venytykseen eivätkä venyisi liian nopeasti. Suomessa kätilöt usein auttavat myös tässä vauvan pään syntymisen hidastamisessa.
Harjoittelu synnytyksen jälkeen
Tämän laitteen nerous piilee myös siinä, että se on mainio myös synnytyksen jälkeen. Eli voit käyttää laitetta apunasi lantionpohjan lihasten löytämisessä ja niiden harjoittamisessa synnytyksen jälkeenkin.
Laite antaa sinulle palautetta harjoittelun etenemisestä. Asetettuasi silikonipallon emättimeesi pumppaa siihen ilmaa sen verran, että tunnet välineen hyvin. Tämän jälkeen yritä imaista palloa kohti kohtua. Jos pidät kiinni pallosta voit tuntea pallon liikkeen ja tiedät tehneesi työtä oikeilla lihaksilla. Ja toisaalta painemittarin avulla pystyt seuraamaan harjoittelun edistystä, sillä se antaa sinulle palautetta siitä, kuinka voimakas supistuksesi on.
Toisin sanoen käyttöaiheet eivät rajoitu vain synnytystä edeltävään aikaan!
Maria ja Mirka
Äitiys- ja lantionpohjanfysioterapeutit
P.S. Tässä mielenkiintoinen tutkimus aiheesta:
Kovacs GT, Heath P, Heather C. First Australian trial of the birth-training device Epi-No: a highly significantly increased chance of an intact perineum. Aust N Z J Obstet Gynaecol. 2004 Aug;44(4):347-8.