Ponnistusvaiheessa lisää tilaa lantioon – se on mahdollista!
Siinä vaiheessa, kun ponnistat vauvan maailmaan, niin mitä haluaisit tehdä: pienentää lantiossasi olevaa tilaa vai suurentaa sitä? Niinpä, minäkin haluaisin tuoda sinne lisää tilaa. Kerron sinulle kuinka se on mahdollista!
Voidaanko todellakin eri asennoilla vaikuttaa siihen, kuinka paljon lantiossa on vauvalle tilaa syntyä? Kokemus sanoo todellakin kyllä. Ja niin muuten sanoo tutkimuskin. Tutustutaan ensin hieman anatomiaan, jotta sinun on myöhemmin helpompi ymmärtää mihin sitä tilaa oikein tulee lisää.
Lantion ala-aukeamaksi kutsutaan tilaa, joka muodostuu istuinkyhmyjen sekä häpyluun ja häntäluun välisestä salmiakin mallisesta alueesta. Tästä tilasta vauva syntyy ponnistusvaiheessa maailmaan. Seuraavassa kuvassa havainnollistan ala-aukeamaa.
Lantionpohjan pehmytkudokset venyvät noin kolminkertaisesti ja myös lantion nivelet antavat myöten synnytyksessä. Tila lantion ala-aukeamassa on melkoisen tiukkaan mitoitettu suhteessa vauvan päähän (joka kyllä hienosti muokkautuu syntymässä), joten jokainen lisämilli tilaa lantion puolelta voi olla tervetullutta.
Myös vauvan syntymäasennolla on väliä – pienintä tilantarve on raivotarjonnassa, jossa vauvan leuka on rinnassa ja tarjoutuvana osana on takaraivo. Virhetarjonnoissa haasteena on juurikin se, että tilaa tarvitaan enemmän. Joten etenkin, jos tiedät vauvan olevan virhetarjonnassa, niin ota nämä kikat käyttöön!
Jos et ehdi tutustumaan aiheeseen pitkän kaavan mukaan, niin kerron sinulle ihan heti, missä asennoissa lantion ala-aukeamaan saadaan enemmän tilaa.
Tilaa syntyy istuinkyhmyjen väliin (eli lantion ala-aukeamaan) enemmän konttausasennossa ja erityisesti lapsen lepoasennon kaltaisessa asennossa verrattuna selinmakuuasentoon.
Selinmakuuasento/puoli-istuva asento rajoittaa myös risti- ja häntäluun liikettä, joten kaikki asennot, joissa painetta ei ole tänne lantion takapuolen alueelle mahdollistavat ala-aukeamaan lisätilaa. Seisten, kontaten, kyljellään, kyykäten… mahdollisuuksia on monia!
Tiesitkö muuten, että myös lonkkanivelten sisäkierrolla voidaan kaikissa ponnistusasennoissa tuoda lisää tilaa istuinkyhmyjen väliin? Lonkkanivelen sisärotaatiossa voit tuntea tilan kasvavan ja ulkorotaatiossa tila hieman kapenee. Näitä asentoja kannattaa ehdottomasti hyödyntää synnytyksessä, jos ne tuntuvat hyviltä. Jos siis syystä tai toisesta ponnistaisit puoli-istuvassa asennossa, niin voit edelleen tuoda lisää tilaa lantioon lonkkien sisäkierrolla (jos se sinusta tuntuu hyvältä).
Asennoissa, joissa ristiluu pääsee vapaammin liikkumaan on ponnistusvaiheen kesto myös keskimäärin lyhyempi. Yksi vaikuttava tekijä ponnistusvaiheen kestoon voi myös olla se, että selin ja puoli-istuvassa asennossa ponnistaminen tapahtuu painovoimaa vastaan lantion mallista johtuen. Synnytyskanava on nimittäin malliltaan kuin liukumäki ja selinmakuulla liukumäkeä pitkin pitää kiivetä yläviistoon. Pystymmissä asennoissa mäkeä pitkin pystyy puolestaan liukumaan alas.
Sitten vielä niitä tutkimuksia
Sukelletaan vielä tutkimusten maailmaan, josta saat tarkempaa tietoa siitä, kuinka paljon tilaa oikeastaan voi tulla lisää.
Eri asentoja on tosiaan tutkittu eri menetelmin, mutta lonkkien sisäkierron vaikutuksesta en ole löytänyt tutkimusta. Olen keskustellut aiheesta monen synnytysalan ammattilaisen kanssa, ja käytännön kokemus (ja oman kehon tuntemukset) puhuvat kuitenkin sen puolesta, että lonkkien asennolla voidaan monissa tilanteissa helpottaa ponnistusvaihetta. Aina se, ettei asiaa ole tutkittu tarkoita, etteikö asia voisi olla totta.
MRI:n avulla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että mitta istuinluiden kärkien välillä oli raskaana olevilla selinmakuulla 12.6 cm +/- 0.65 cm ja polvillaan olevassa kyykkyasennossa (vrt. lapsen lepoasento, kneeling squat) tila oli 14.5 +/- 0.64 cm. Istuinkyhmyjen välinen mitta puolestaan oli selinmakuulla 13.6 cm +/- 0.93 cm ja konttausasennossa 14.5 cm +/- 0.83 cm. Molemmissa tapauksissa ero asentojen välillä oli tilastollisesti erittäin merkittävä (P < .0001).
Polvillaan oleva kyykkyasento (kuten lapsen lepoasento) tuo merkittävästi tilaa lantion keskiaukeamaan sekä ala-aukeamaan verrattuna selinmakuuasentoon. Istuinkyhmyjen välinen mitta lisääntyi siis keskimäärin 0.9 cm vaihdettaessa selinmakuulta polvillaan olevaan kyykkyasentoon (kuten lapsen lepoasento). (Reitter ym. 2014.) Tämä voi olla merkittävää suhteessa vauvan pään kokoon (noin 35cm).
Pelvimetrian (external pelvimetry) avulla on tutkittu puolestaan lantion mittoja asennoissa, joissa lonkkien kulma vaihteli. Verrattaessa polviseisontaa, konttausasentoa ja polvillaan olevaa kyykkyasentoa (kuten lapsen lepoasento) kasvoi istuinkyhmyjen väli tilastollisesti merkittävästi siirryttäessä kohti lapsen lepoasentoa. (Siccardi ym. 2021.)
Asennoissa, jotka rajoittavat ristiluun liikettä (esim. puoli-istuva asento, non-flexible sacrum position) havaittiin häntäluun rotatoituvan keskimäärin 3.6 astetta ja häpyliitoksen avautuvan 6 mm. Puolestaan asennoissa, joissa ristiluun liike ei ole rajoittunut (esim. pystyasennot, konttausasento, flexible sacrum position), häntäluu pääsi rotatoitumaan keskimäärin 15.7 astetta ja häpyliitos avautumaan 3 mm. Tutkijoiden mukaan nämä asennot olivat hyödyllisempiä lantion tilavuuden näkökulmasta. Asennoissa, joissa ristiluu pääsee vapaammin liikkumaan ponnistusvaiheen kesto on myös lyhyempi, keskimäärin 9.95 min. (Borges ym. 2021, Zang ym. 2020.) Mahtava tieto, eikö totta!
Testaa synnytysasentoja jo raskausaikana
Kannustamme siksi jo raskausaikana kokeilemaan erilaisia asentoja, jotta synnytyksessä ei tarvitse opetella uusia temppuja. Sitä ei ennalta voi tietää, mikä asento h-hetkellä tuntuu hyvältä, joten avoimin mielin hyvää tulee. Ei siis kannata etukäteen tehdä lukkoon lyötyä päätöstä siitä, missä asennossa haluaisi ponnistaa.
Nyt kannustankin sinua testailemaan miltä kuvassa näyttämäni eri asennot kehossasi tuntuvat. Hengittele hetken aikaa jokaisessa asennossa ja havainnoi, miltä lantiossasi tuntuu. Haluan kuitenkin loppukaneetiksi sanoa, että selinmakuulla jalat auki ponnistaessa syntyy oikeinkin hienosti vauvoja, vaikka nuolet näyttävätkin punaista. Joskus tämä asento tuntuu sinusta parhaalta eikä siinä ole silloin mitään pahaa. Ja joskus esimerkiksi imukupin tarve asettaa asennolle reunaehdot, jolloin paras asento on se, jossa apuvälinettä pystytään käyttämään turvallisesti.
Hei ja joulukuun 2024 ajan saat kaikki verkkokurssimme – mukaan lukien Odottajan onnellinen keho -kurssin – 24% alennuksella! Tutustu kurssiin tästä: www.luotalantionpohjaasi.fi/ook ja käytä kassalla koodia joulu24.
Seikkailumieltä toivotellen,
Maria
Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti
Lähteet
Borges M, Moura R, Oliveira D, Parente M, Mascarenhas T, Natal R. Effect of the birthing position on its evolution from a biomechanical point of view. Comput Methods Programs Biomed. 2021 Mar;200:105921. doi: 10.1016/j.cmpb.2020.105921. Epub 2020 Dec 29.
Reitter A, Daviss BA, Bisits A, Schollenberger A, Vogl T, Herrmann E, Louwen F, Zangos S. Does pregnancy and/or shifting positions create more room in a woman's pelvis? Am J Obstet Gynecol. 2014 Dec;211(6):662.e1-9. doi: 10.1016/j.ajog.2014.06.029. Epub 2014 Jun 17.
Siccardi M, Valle C, Di Matteo F. Dynamic External Pelvimetry Test in Third Trimester Pregnant Women: Shifting Positions Affect Pelvic Biomechanics and Create More Room in Obstetric Diameters. Cureus. 2021 Mar 1;13(3):e13631.
Zang Y, Lu H, Zhao Y, Huang J, Ren L, Li X. Effects of flexible sacrum positions during the second stage of labour on maternal and neonatal outcomes: A systematic review and meta-analysis. J Clin Nurs. 2020 Sep;29(17-18):3154-3169. doi: 10.1111/jocn.15376. Epub 2020 Jun 25.