Vauvan asento kohdussa – 3 askelta lantion tasapainottamiseen

Istuminen voi vaikuttaa lantion tasapainoon ja synnytykseen

Istumista työpäivän aikana, istumista tauoilla, löhöämistä sohvalla illan tullen… tästä koostuu todella monen nykyodottajan arki. Päivä voi siis sisältää todella paljon istumista!

Miksi tämä sitten voi olla ongelma?

Istuessa lantio kallistuu herkästi taakse (eli alaselkä pyöristyy ja häntä menee sisään päin), jos alaselkää ei ole hyvin tuettu. Lantion taaksekallistuminen puolestaan vaikeuttaa vauvan asettumista synnytyksen kannalta optimaaliseen asentoon. Ja kun asento on parempi, on syntyminen ja synnyttäminen pääsääntöisesti helpompaa niin vauvalle kuin äidille. 

Esiäitiemme kehonkäyttö on ollut hyvin erilaista 

Kaikki oli ennen paljon paremmin, vai miten se nyt menikään? No ainakin sen suhteen, että me ihmiset käytimme kehoamme hyvin eri tavalla - eikä ajassa tarvitse matkustaa kuin ihan lähihistoriaan.

Raskaana olevat naiset tekivät maatiloilla (ja metsässä) töitä lähinnä seisten, etukumarassa, kyykyssä ja kontaten. Näissä asennoissa lantioon tuli monipuolisemmin liikettä ja lantio oli enemmän eteenkallistuneessa asennossa.

Miksi tämä sitten on merkityksellistä? Koska on vauvan optimaalisen asennon kannalta oleellista, että odotusaikana lantio alkaa pikku hiljaa vatsan kasvaessa kallistumaan eteen (häntä nousee hieman ylös).

Vauva on asennossa, jossa hänellä on eniten tilaa

Vauva hakeutuu kohdussa juuri sellaiseen asentoon, jossa hänellä on eniten tilaa oleskella. Jos lantion alueella on epätasapainoa, voi vauva päätyä niin sanottuun virhetarjontaan (toki syitä tälle voi olla myös muita), jolloin synnytys saattaa pitkittyä ja vaikeutua (mm. koska vauvan pään ympärys on suurempi kuin optimaalisessa tarjonnassa).

Jos vietämme paljon aikaa istuen ja löhöillen, voi tämä vaikuttaa vauvan mahdollisuuksiin löytää optimaalista asentoa, josta lähteä syntymään. Jos sen lisäksi kehossamme on toispuoleisuutta (toisella puolella enemmän jännittyneisyyttä), tuo tämä kehoomme ja lantioomme epätasapainoa.

Lantiomme ja synnytyskanavamme on muodoltaan kuin liukumäki – ei niinkään suora putki. Kun vauvalla on riittävästi tilaa liikkua ja navigoida lantiossa, on matka maailmaan niin äidille kuin vauvalle huomattavasti helpompi. Synnytyksen aikana luinen lantio ja pehmytkydokset vaikuttavat vauvan tilaan (ja sitä kautta myös vauvan tarjontaan) liikkua lantiossa. Lue tästä lisää keinoista, joilla synnytyksen aikana voi vaikuttaa lantiossa sisäiseen tilaan.

Mahdollisia merkkejä siitä, että lantio kaipaa tasapainotusta

Selkein merkki epätasapainosta on usein erilaiset kivut

  • alavatsalla

  • nivusissa ja etureisissä 

  • pakaroissa ja takareisissä

  • lonkissa ja

  • alaselässä. 

Lisäksi loppuraskaudessa vauvan virhetarjonta sekä asettuminen korkealle voivat viitata siihen, että odottajan lantion alueella on epätasapainoa.

Mitä voin tehdä vaikuttaakseni vauvan asentoon kohdussa?

  1. Suuntaa katse asentoihin, joissa vietät päivääsi

Ihan ensimmäiseksi kannattaa tarkastella kriittisesti omia asentoja päivän aikana seuraavien kysymysten avulla:

  • Istutko pitkiä aikoja päivässä?

  • Miten voisit tuoda vaihtelevuutta istuma-asentoon?

  • Olisiko työtä mahdollista tehdä jumppapallon päälle istuen, jolloin voit liikutella lantiota ja lantio yleensä myös ohjautuu neutraaliin asentoon?

  • Vai olisiko tuolilla istuessa hyödyllistä laittaa vaikka pieni pyyherulla alaselän taakse tukemaan lantion hyvää asentoa?

  • Katseletko iltaisin televisiota sohvalla maaten? Missä asennossa lantiosi on (onko häntä enemmän sisällä vai istutko hyvässä asennossa?)?

  • Voisiko sohvalla röhnöttämisen sijaan istuskella jumppapallolla ja samalla pyöritellä lantiota – edes osan illasta?

  • Voisiko sohvalla istuessa tuoda selän taakse riittävästi tyynyjä tukemaan hyvää istuma-asentoa, jossa alaselän luonnollinen notko säilyy eikä häntä luikahda jalkojen väliin?

 

 

2. Pidä huolta liikkuvuudesta ja lihasvoimasta

Liikkuminen on enemmän kuin tärkeää läpi odotusajan – monestakin näkökulmasta katsottuna. Odotusaikana tapahtuu ihan konreettisesti lihaskatoa, joka vaikuttaa lantion nivelten tasapainoon. Toiseksi kasvava vauva kuormittaa erityisesti lantion aluetta ja lonkkia sekä luo kireyttä kylkiin ja selkään.

Jos sinulla ei ole erityistä syytä välttää liikkumista, on tärkeää löytää itsellesi mieluisa tapa huoltaa kehoasi tai jatkaa vanhoja liikuntatottumuksia tarvittaessa soveltaen. Liikuntaa ei ole syytä lopettaa raskausaikana mikäli siihen ei erikseen ohjeisteta.

Raskausaikana on erityisen hyödyllistä (niin odotusajan hyvinvoinnin kuin synnytyksen näkökulmasta)  harjoittaa monipuolisesti kehoa niin liikkuvuus- ja rentoutusharjoittein kuin lihaskuntoharjoittein – odotusaikaan sopivilla tavoilla. Näin selän kuin lantionkin mahdolliset kivut pysyvät monipuolisen ja tarkoituksenmukaisen liikkumisen avulla hallinnassa läpi odotusajan. Bonuksena liikkuminen odotusaikana tutkitusti vähentää myös virtsankarkailua synnytyksen jälkeen!

PSST. Pääset tästä halutessasi tutustumaan Odottajan onnellinen keho -verkkokurssiimme, joka auttaa sinua ennaltaehkäisemään kipuja ja valmistamaan kehoa myös synnytykseen läpi raskauden. Ja ei hätää – jos kipuja on jo ennättänyt tulla, niin verkkokurssilla ohjaamme myös täsmäharjoitteet niin lantion kuin selän kipuja lievittämään! Toukokuun ajan pääset mukaan onnellisten odottajien joukkoon alennettuun hintaan 149€ (norm. 199€) ja kurssi on käytössäsi 9 kuukauden ajan.

3. Painovoima avuksi

Lantion alueen tasapainotuksessa voidaan hyödyntää myös painovoimaa.

Itse asiassa, jos pitäisi valita yksi harjoitus, jota tekisimme läpi odotusajan, niin se olisi Spinning Babies -metodin etunoja pää alaspäin -harjoite. Tässä harjoitteessa vauva saa lisää liikkumistilaa ja kohdun nivelsiteet saavat mahdollisuuden rentoutua.

Tämän harjoituksen tavoitteena on auttaa vauvaa optimaaliseen asentoon, jos hän ei siinä vielä ole. Harjoitusta voi ja kannattaa tehdä, vaikka vauva olisi optimaalisessa asennossa.

Moni saa säännöllisesti tehtynä (osana muuta harjoitusohjelmaa) tästä harjoitteesta helpotusta myös selkäkipuihin ja lantion alueen kipuihin (eli ”liitoskipuihin”).

 Älä tee harjoitusta jos sinulla on:

  • korkea tai erittäin matala verenpaine

  • yläraajojen heikkoutta

  • leikkaus vastikään taustalla

  • glaukooma

  • voimakasta närästystä

  • epilepsia tai muita aivojen verenkierron haasteita

  • jokin muu lääketieteellinen syy, joka estää olemasta pää alaspäin.

Jos sinulla on epäilys vauva hyvinvoinnista, niin harjoitetta ei tule tehdä. Jos yhtään epäilet harjoitteen turvallisuutta itsellesi, konsultoi aina ensin asiantuntijaa. 

Huomioi vielä, että

  • teet harjoitteen mieluiten tyhjällä mahalla.

  • sinulla on ensimmäisillä kerroilla avustaja vierellä varmistamassa.

  • teet harjoituksen erittäin rauhallisesti alusta loppuun

  • et hyppää harjoituksen lopussa olevan polviseisonnan yli, sillä juuri tämä vaihe on harjoituksen juju!


Tämän ja runsaasti muita odotusaikaan sopivia ja synnytykseen valmistavia harjoitteita löydät Odottajan onnellinen keho -verkkokurssiltamme, johon olemme paketoineet kaikki raskautta, synnytystä ja synnytyksen jälkeisiä ensiviikkoja helpottavat keinot yksiin kansiin.

 
Edellinen
Edellinen

Vaihdevuosioireet – unettomuus virtsankarkailun ja tiheän virtsaamisen taustalla?

Seuraava
Seuraava

Näiden kolmen askeleen avulla helpotat laskeuman aiheuttamia oireita