4 keinoa pelastaa välilihat repeämiseltä

Myönnän, otsikko on vähän raflaava, mutta välilihojen pelastamiseen me usein äitiysfysioterapiassa toki pyrimme!

Kun laskettu kuukausi (kyllä, suosittelen kääntämään omaa ajattelutapaa tähän suuntaan pois siitä yhdestä päivästä) lähestyy, niin ajatukset siirtyvät viimeistään kohti synnytystä. Sinunkin päässäsi saattaa vilistä kysymyksiä:

  • Miten osaan ponnistaa?

  • Mistä tiedän, että osaan pitää lantionpohjani rentona synnytyksen aikana? 

  • Pitääkö sitä välilihaa hieroa, rasvata vai venyttää?

  • Ja jääkö välilihani löysäksi, jos venyttelen sitä etukäteen?

  • Miten voin välttää repeämät ja episiotomian (eli välilihanleikkauksen)?

Voiko sitten repeämiä ja episiotomiaa ennaltaehkäistä?

Emme voi vaikuttaa kaikkeen synnytyksessä, joten kaikesta valmistautumisesta huolimatta sinulle voi tulla pienempiä tai suurempia repeämiä.

Mutta se ei tarkoita sitä, että hanskat kannattaisi heittää tiskiin. Ei todellakaan. Sen sijaan sinun kannattaa tehdä asioita, jotka voivat vähentää repeämien riskiä jo raskausaikana.

1. Valmistele lantionpohjaasi käsin hieromalla tai siihen suunnitellun apuvälineen kanssa.

Kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus välilihan hieromiselle ja rentouttamiselle noin raskausviikosta 34-37 alkaen riippuen millä menetelmällä asiaa lähestyt. Lue aiheesta lisää blogikirjoituksesta Näin saat joustavan välilihan.

Välilihan hieronnan/venyttelyn on useissa tutkimuksissa todettu vähentävän episiotomian (eli välilihan leikkauksen) tarvetta, luonnollisten repeämien astetta (vakavuutta) sekä mm. ilmankarkailua synnytyksen jälkeen.(*)

2. Vahvista lantionpohjaasi.

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen jo raskausaikana saattaa auttaa ennaltaehkäisemään repeämien riskiä odotusaikana (**), koska se

  • vahvistaa lihaksia, jolloin ne saattavat kestää paremmin venytystä ja toipua mahdollisista vauriosta nopeammin.

  •  lisää lihasten reserviä – vaurioituminen on suhteellisesti vähäisempää kuin pienemmällä reservillä.

  • vähentää myös kudosten venymisen, vatsaontelon paineen kasvun ja virtsaputken sulkijalihaksen löystymisen vaikutusta.

Synnytyksessä on myös todella oleellista, että osaat rentouttaa lantionpohjasi. Tätä kannattaa ehdottomasti harjoitella jo raskausaikana eikä aloittaa opiskelua kesken synnytyksen. Et nimittäin työnnä vauvaa ulos jännittämällä lantionpohjaasi.

 
Maria ja Mirka kädessään lantionpohjan malli

Väliliha sijaitsee emättimen ja peräaukon välissä.

 

3. Varaudu erilaisiin synnytysasentoihin.

Synnytysasennoilla voidaan vaikuttaa mm. tilaan lantiossa. Ja siksi sinun kannattaa jo raskausaikana kokeilla erilaisia asentoja. Lantionpohjan rentouttamista on siksi hyvä harjoitella erilaisissa asennoissa.

4. Reagoi polttavaan tunteeseen (”ring of fire”) vauvan pään alkaessa syntymään.

Tämä polttava tunne syntyy lantionpohjan uloimpien kerrosten venyttymisestä. Kun tunnet tämän polttavan tunteen, niin himmaile (ellei toisin ohjata). Voit tehdä pienempiä, lyhyempiä, kevyempiä ponnistuksia lempeän hengityksen tahtiin. Näin autat kudoksiasi venymään pikkuhiljaa. Esimerkiksi epiduraalipuudutus saattaa vaimentaa tätä tuntemusta, mutta tällöin on tärkeää, että noudatat kätilön antamaa ohjeistusta.

Sanoisin, että repeämien riskiä voidaan kokonaisuudessaan pienentää valmistautumalla hyvin synnytykseen. On tärkeää ymmärtää, mitä kehossa tapahtuu synnytyksen aikana ja mitä tarvitaan, että synnytys voi edetä. Luottamus ja hyvä kommunikaatio synnyttäjän ja synnytyksessä mukana olevien välillä on tärkeää. Kun tunnet olevasi turvassa, luotat kehosi viesteihin ja uskallat toimia niiden mukaan, on synnytykselle hyvät edellytykset.

Hei ja joulukuun 2024 ajan saat kaikki verkkokurssimme – mukaan lukien Odottajan onnellinen keho -kurssin – 24% alennuksella! Tutustu kurssiin tästä: www.luotalantionpohjaasi.fi/ook ja käytä kassalla koodia joulu24.

Terveisin,

Maria

Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti

 

Lähteitä

* Akhlaghi F, Sabeti Baygi Z, Miri M, Najaf Najafi M. Effect of Perineal Massage on the Rate of Episiotomy. J Family Reprod Health. 2019;13(3):160-166.

*Onyebuchi Ugwu E, Sunday Iferikigwe E, Nnamdi Obi S, Uchenna Eleje G, Chukwuma Ozumba B Effectiveness of antenatal perineal massage in reducing perineal trauma and post-partum morbidities: A randomized controlled trial. The Journal of Obstetrics and Gynaecology Research. 2018;44 (7):1252-1258.


**Aukee P & Tihtonen K: Raskauden ja synnytyksen vaikutus lantionpohjan toimintahä̈iriöihin. Duodecim 2010;126:2381-2386.

Edellinen
Edellinen

Väliliha välittää synnytysasennostasi

Seuraava
Seuraava

7 kakkaamista ja synnytystä yhdistävää asiaa