7 kakkaamista ja synnytystä yhdistävää asiaa
Synnytys ja kakkaaminen eivät ensisilmäyksellä liity kuin löyhästi yhteen. Oivallukseni luettuasi ymmärrät, kuinka luonnollisesta asiasta synnytyksessä lopulta on kyse. Yllätyin tänään itsekin, kun aloin miettiä, mitä kaikkea yhteistä kakkaamisella ja synnytyksellä lopulta on.
1. Suolen tyhjentyminen ja vauvan syntymä liittyvät ihan konkreettisesti yhteen.
Suoli nimittäin yleensä tyhjentyy vauvan tieltä. (Sama pätee toki myös pissaan, sillä täysinäinen rakko voi hidastaa vauvan matkaa.) Keho hoitaa tämän monesti jo synnytyksen käynnistyessä, sillä moni synnyttänyt kertoo juosseensa ripulilla synnytyksen alettua. Ja jos ulostetta on jäänyt peräsuoleen, niin se poistuu viimeistään sitten ponnistusvaiheessa vauvan tieltä. Kakkaaminen on synnytyksenkin yhteydessä luonnollisista asioista luonnollisin.
2. Hengitys ja rentoutuminen on avain onnistumiseen.
Optimaalisessa tilanteessa ei vessanpöntöllä kakkaa eikä synnytyksessä vauvaa tarvitse työntää aktiivisesti ulos, vaan sen sijaan hengittämällä annetaan kehon hoitaa hommat. Let it go… Lantionpohjan tulee siis molemmissa elämän kohokohdissa pystyä rentoutua. Joskus kohtu hoitaa itse hommat ja joskus tarvitsemme enemmän ohjattua ponnistusta. Ja joskus jotain siltä väliltä.
3. Nesteytys.
Suoli tarvitsee hyvin toimiakseen riittävästi nesteytystä. Samoin kehomme synnytyksen aikana. Ethän juoksisi maratoniakaan huonosti nesteytettynä? Tiesitkö muuten, että raskausaikana huono nesteytys voi aiheuttaa ennenaikaisia supistuksia?
4. Liike ja hyvältä tuntuvat asennot helpottavat sekä suolen toimintaa että vauvan syntymää.
Jokainen tietää, että suolen toiminnalle liikkuminen on todella tärkeää. Ja vessanpytyllä istuessa asennolla todellakin on väliä. Nimittäin nostamalla jalat korokkeelle lantionpohja pääsee paremmin rentoutumaan ja anorektaalikulma oikenee, jolloin kakka pääsee jouhevammin pönttöön. Synnytyksessä puolestaan pystyasennot ja liike auttavat vauvaa laskeutumaan avautumisvaiheessa. Ponnistusvaiheessa itselle sopivan asennon löytäminen on tärkeää, ja tarvittaessa asennoilla voidaan tuoda myös hieman lisää tilaa lantion alueelle. Vessanpönttö on muuten oivallinen paikka synnyttää, ja tämä ei ole vitsi! Siinä nimittäin olet pystyssä, risti- ja häntäluu pääsevät vapaasti tuomaan tilaa lantion ala-aukeamaan!
5. Stressi on kakkaamisen sekä synnytyksen vihollinen.
Jotta vauva sekä kakka pääsevät maailmaan jouhevasti, on kehon ja mielen rentous sekä turvan tunne tärkeää. Jos olemme pitkittyneessä stressitilassa, niin se vaikuttaa suolen toimintaan – osalla se näyttäytyy ummetuksena ja osalla löysänä vatsana tai näiden välillä vaihdellen. Ja toisaalta, jos emme koe synnytyksessä oloamme turvatuksi ja kannatelluksi, voi tämä vaikuttaa synnytyksen kulkuun. Hormonit (joiden eritykseen vaikuttaa kokemamme tunteet) siis säätelevät synnytystä. Turvaa kokiessamme kehoomme erittyy hyvänolon hormoneja ja tällöin on turvallista synnyttää. Jos syystä tai toisesta koemme pelkoa tai turvattomuutta synnytyksen aikana, pistää kehomme synnytyksen tauolle stressihormonien avulla. Ihan vaan, että pääsisimme vauvan syntymälle turvallisempaan tilaan.
6. Kyky kakata ja synnyttää on ihmiselle täysin luontaista.
Kukaan ei opeta meitä kakkaamaan. Se on sisäsyntyistä. Keho nimittäin kertoo, mitä kuuluu tehdä, kun vaan maltamme kuunnella sen viestejä. Kukaan ei nimittäin voi tietää sinua paremmin, mitä kehosi milläkin hetkellä kaipaa synnytyksen aikana. Siksi yksi tärkeimmistä asioista odotusaikana on oman kehotietoisuuden opettelu. Oppia kuuntelemaan sen tarpeita ja tunnistamaan rentoutta ja jännitystä – sekä päästämään irti.
7. Palkintona on helpottunut olo.
Jokainen tietää, kuinka euforinen olo voi olla hyvän kakan jälkeen. Joskus kakkaaminen tekee kipeää ja joskus se holahtaa ihan itsestään. Joskus ehditään perille saakka vessaan ja joskus se tulee matkalle. Sama juttu vauvojen kanssa. Ja se tunne, kun vihdoin vauva on maailmassa. Lisätään kuitenkin tuohon kakkaamiseen potensseja 100, niin lähestytään sitä helpotuksen tunnetta, joka voi seurata vauvan synnytyksestä.
Mielenkiintoisia yhtymäkohtia, eikö totta! Haluaisitko oppia näistä asioista lisää? Odottajan onnellinen keho -verkkokurssilla perehdymme erityisesti hengitykseen, lantionpohjan rentouttamiseen sekä liikkeen hyödyntämiseen raskausaikana sekä synnytyksessä. Tästä linkistä painamalla pääset tutustumaan kurssimme sisältöön tarkemmin.
Hei ja joulukuun 2024 ajan saat kaikki verkkokurssimme – mukaan lukien Odottajan onnellinen keho -kurssin – 24% alennuksella! Tutustu kurssiin tästä: www.luotalantionpohjaasi.fi/ook ja käytä kassalla koodia joulu24.
Rentouttavin terveisin,
Maria
Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti