Laskeuman fyysiset ja psyykkiset oireet

Oireet eivät tarkoita, että sinulla on laskeuma

Eikä toisaalta oireettomuus tarkoita, ettei sinulla voisi olla laskeumaa. Nimittäin vain noin 3–20% laskeuman kanssa elävästä kokee laskeuman aiheuttavan oireita. 

Mutta silloin, kun laskeuma aiheuttaa oireita, voi niitä olla laidasta laitaan. Ensinnäkin oireita määrittää  paljolti se, missä laskeuma sijaitsee. Emättimen etuseinämän, takaseinämän ja kohdun laskeuma aiheuttavat kukin omanlaistaan oireilua. Jos erilaiset laskeumat eivät vielä ole tuttuja, niin aiheesta pääset lukemaan lisää tästä.

Kerron sinulle seuraavaksi laskeumalle tyypillisistä oireista, mutta niiden olemassaolo EI TARKOITA, että sinulla olisi laskeuma. Eli jos sinulla ei ole todettu laskeumaa, niin älä tee itsellesi diagnoosia seuraavan listan avulla, vaan hakeudu sen sijaan laskeumiin erikoistuneen gynekologin arvioon.

Yleisimpiä laskeuman aiheuttamia oireita ovat:

  • Paineentunne emättimessä iltaa kohden tai kuormitukseen liittyen

  • Pullotuksen ja hinkkauksen tunne

  • Kuin housuissa tai häpyhuulten välissä olisi jotain ylimääräistä

  • Alavatsan kipu, paineen tunne tai epämiellyttävä tuntemus

  • Tamponin/kuukupin käytössä vaikeuksia

  • Yhdyntään liittyvät haasteet

 Näiden oireiden lisäksi laskeuman tyyppi määrittelee millaisia oireita saatat kokea.

Takaseinämän laskeumaan voi liittyä

  • ummetus

  • ulostamisvaikeudet

  • ulosteen karkailu

  • tarve avustaa sormella ulostamisen yhteydessä joko emättimen puolelta tai välilihasta.

Etuseinämän laskeumaan voi liittyä

  • virtsankarkailu

  • haasteita rakon tyhjentymisen kanssa

  • tiheentynyt virtsaamistarve sekä

  • virtsatientulehduksien lisääntyminen.

Kohdun laskeumassa puolestaan tyypillistä on edellämainittujen oireiden erilaiset yhdistelmät sekä alaselän kivut ja yhdyntään liittyvät haasteet.

Laskeuma vaikuttaa myös mielialaan

Se hetki, kun tajuaa itsellään olevan laskeuman, on usein tunnemaailmaltaan intensiivinen. Saatat vielä muistaa, miten vatsanpohjasta kouraisi, kun huomasit emättimestä pullottavan jotain. Tai kun pahaa aavistamatta gynekologikäynnillä sinulle tokaistiin puoli huolimattomasti, että ”Tiedoksi vaan, että täällä on tällainen laskeuma. Mutta ei se paha ole.”

Laskeuman vaikutukset mielialaan, itsetuntoon, identiteettiin ja esimerkiksi kehonkuvaan eivät siis varsinaisesti ole laskeuman oireita, mutta todella moni kokee laskeuman hyvin musertavana. Varsinkin siinä vaiheessa, kun omat tiedot laskeumasta pohjautuvat googlehakuihin. Ja kun et vielä tiedä, miten laskeuman kanssa oikein pitäisi elää.

Päässä pyörii kysymyksiä laidasta laitaan:

Voinko enää koskaan palata juoksemaan?

Paheneeko laskeumani, jos teen näin?

Uskallanko kantaa lastani?

Olenko kumppanini mielestä ällöttävä?

Mitä jos sairastun yskään ja se pahentaa laskeumaani?

Moni miettii laskeumaansa lähes koko ajan. Moni kokee olevansa rikkinäinen.

 

Laskeuma voi etäännyttää ihmissuhteista ja vaikuttaa kykyyn selvitä työstä

Laskeuma saattaa herkästi vaikuttaa niin parisuhteeseen kuin ystävyyssuhteisiinkin. Häpeä oman kehon muutoksista sekä pelko siitä, että kumppani seksin aikana huomaisi laskeuman voivat vaikuttaa parisuhteeseen. Laskeuma saattaa estää lähtemästä ystävien kanssa kävelylle tai iltaa viettämään.

Miten noloa olisikaan, jos joudunkin lähtemään pois kesken kaiken?

Laskeuman oireet voivat myös pahentua erityisesti seisomatyössä sekä ruumiillisissa töissä. Laskeuma voi siis vaikuttaa myös siihen, ettei työstä ilman asianmukaista kuntoutusta tai apua pysty selviytymään.

Pahimmillaan ei siis puhuta mistään pienestä asiasta, vaan tilanteesta riippuen suuresti elämän perusasioihin vaikuttavasta kehollisesta muutoksesta.

Älä jää laskeumasi kanssa yksin

Muista, että laskeuman oireiden kanssa ei kannata elää pitkään vaan hakea apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä. Toisille apu löytyy erilaisista laskeumatuista tai leikkauksesta. 

Mutta erityisesti tason 1 ja 2 laskeumissa (lue tästä lisää laskeuman eri vaikeusasteista) fysioterapia on ensisijainen kuntoutustapa. Kuntoutusta ei tule myöskään ohittaa, jos päädytään leikkaukseen tai tukien käyttöön. Tästä pääset lukemaan lisää kolmesta askeleesta, jotka ottamalla helpotat laskeumasi oireita.

– Maria

P.S. Tästä pääset tilaamaan maksuttoman webinaarimme, jossa kerromme kuinka voit lievittää lantionpohjan opireitasi – olis inulla sitten laskeuman oireita tai vaikkapa virtsankarkailua.

 

Lähteet:

Heiskanen J, Jernfors V, Parantainen A ym. 2020. Lantionpohjan fysioterapia. Lantionpohjan toimintahäiriöiden oppi- ja ammattikirja terveydenhuollon ammattilaisille. VK-Kustannus Oy: Lahti.

https://www.duodecimlehti.fi/duo14854

Edellinen
Edellinen

Pyöriikö elämäsi vessan ympärillä?

Seuraava
Seuraava

Viisi uskomusta gynekologisista laskeumista