Pyöriikö elämäsi vessan ympärillä?
Näin lantionpohjan fysioterapeuttina todellakin tuntuu, että elämä ja ajatukset pyörivät paljolti pissaamisen ympärillä. Mutta jos ammattisi ei liity rakon toimintaan, niin mietitkö sinä pissaamista rasittavuuteen asti? Jos pissalla käyminen rajoittaa elämääsi, niin kyseessä saattaa olla yliaktiivisen rakon syndrooma.
Yliaktiivisesta rakosta kärsii suomalaisista noin 300 000–400 000. Se on paljon se.
Tyypillisesti yliaktiivisesta rakosta kärsivät vastaavat suurimpaan osaan seuraavista kysymyksistä kyllä:
Käytkö vessassa yli 8 kertaa päivässä?
Käytkö vessassa varmuuden vuoksi aina tilaisuuden tullen?
Tuleeko pissaa useimmilla kerroilla kuitenkin melko vähän?
Herättääkö pissahätä sinut myös öisin?
Vältätkö tilanteita (kuten teatteri, luontopolut, retket), joissa et välttämättä pääse vessaan oman aikataulusi mukaan?
Käytätkö pikkuhousunsuojaa vahinkojen varalta?
Koetko, että vessassa käyminen rajoittaa elämääsi?
Kuinka monesta kysymyksestä sinä tunnistit itsesi?
Milloin rakko on yliaktiivinen?
Tavanomaisesti aikuisella on tarve käydä pissalla 5–7 kertaa päivässä. Tällöin pissaa tulee kerralla noin 3–5 dl. Yliaktiivisesta rakosta kärsivät voivat käyda pissalla yli 8 kertaa päivässä ja usein myös öisinkin (yli 2 kertaa). Pissahätä on yleensä pakottava, eli vessaan on todellakin mentävä hädän iskiessä. Saattaa tuntua, että elämä suorastaan pyörii vessan ympärillä.
Pissaaminen on melko monimutkainen prosessi, kun sitä tarkemmin ajattelee. Eli ei kannata oikeastaan ajatella, liika ajattelu nimittäin myös pahentaa tilannetta.
Virtsarakkoon mahtuu kerrallaan yleensä noin 4-6 dl pissaa. Kun rakko on täyttynyt tilavuudeltaan noin 40%, syntyy ensimmäinen havainto pissahädästä. Yleensä tällöin on vielä mahdollista unohtaa pissahätä ja jatkaa sitä, mitä oli tekemässä. Ellei sitten ala liikaa ajattelemaan.
Jos sinulla taas on yliaktiivinen rakko, niin todennäköisesti kiirehdit pissalle kun rakossasi on noin vasta noin 1,5 dl virtsaa. Vessaan, jonka olet jo paikantanut hyvissä ajoin. Luonnonhelmassa lähin puskakin käy.
Yliaktiivisella rakolla voidaan siis tarkoittaa rakon supistelua herkästi, vaikka rakossa ei olisi juurikaan virtsaa. Tällöin rakkoa aistivat hermot ovat syystä tai toisesta herkistyneet. Tämä aiheuttaa pakottavaa tarvetta käydä pissalla useita kertoja päivässä ja yleensä myös yöllä.
Yliaktiiviseen rakkoon saattaa liittyä myös virtsankarkailua eli virtsaa voi alkaa valua heti hädäntunteen iskiessä. Tällöin puhutaan märästä yliaktiivisesta rakosta. Kuivalla yliaktiivisella rakolla tarkoitetaan puolestaan puolestaan tilannetta, jossa virtsanpidätys onnistuu, kunnes selviytyy vessaan.
Selityksiä yliaktiivisen rakon synnylle
Yliaktiiviselle rakolle ei ole yhtä ainoaa selitystä ja syitä voi olla niin monta kuin rakkoja. Monesti taustalla on useampia asioita, jotka lopulta johtavat yliaktiivisen rakon oireiluun.
Tyypillisiä syitä yliaktiivisen rakon taustalla ovat
stressi (erityisesti hermoston ylivireys voi aiheuttaa tiheentynyttä virtsaamistarvetta)
ahdistus, masennus
gynekologiset laskeumat
ulkosynnyttimien kiputilat (vulvodynia, virtsarakon kipuoireyhtymä)
lantionpohjan ylijännittyneisyys
runsaasti rakkoa ärsyttävien ruokien ja juomien nauttiminen
virtsatietulehdukset
ulostamiseen liittyvät vaivat
vaihdevuosiin liittyvät hormonitoiminnan muutokset
Osa edellä mainituista vaivoista voi myös vaikuttaa siihen, että rakko ei pääse kunnolla tyhjenemään. Esimerkiksi lantionpohjan jännitteet sekä erityisesti emättimen etuseinämän laskeuma voivat vaikuttaa siihen, ettei rakko pääse tyhjenemään. Tällöin pissahätä tulee nopeasti uudelleen. Laskeumista pääset lukemaan lisää tästä.
Joskus vaiva on voinut kehittyä pikku hiljaa omien tapojen siivittämänä. Tällaisia tapoja ovat niin sanotut varmistelupissat varmuuden vuoksi, vaikkei olisikaan hätä.
Moni yliaktiivisesta rakosta kärsivä juo myös runsaasti kahvia ja/tai hiilihapollisia juomia, jotka ärsyttävät rakkoa. Myös alkoholi ärsyttää rakkoa. Kesällä mansikat ja omenat ovat oivallisia rakon ärsyttäjiä.
Taustalla voi olla myös erilaisia sairauksia tai lääkityksiä, joten on tärkeää poissulkea lääkärin vastaanotolla erityisesti virtsatietulehdus ja muut sairaudet tai lääkkeet, jotka voivat vaikuttaa rakon toimintaan.
Rakon koulutuksen voi aloittaa vaikka heti
Rakkoa voi niin sanotusti kouluttaa kotona, mutta on tärkeä muistaa, että jokaisen tilanne on omanlainen. Toinen saattaa hyötyä enemmän siitä, että kuntoutuksessa pureudutaan hermoston toimintaan ja vaikkapa rentoutukseen, kun taas toinen voi hyötyä enemmän elämäntapoihin liittyvistä muutoksista.
Rakon koulutusta on kuitenkin täysin turvallista kokeilla kotona. Jos muutoksia ei tule, ei kaikkea ole vielä kokeiltu.
Voit siis tarttua toimeen aloittamalla seuraavista askeleista:
Kartoita ensin, kuinka usein käytä päivässä pissalla, kuinka paljon pissaat kerralla ja paljonko juot.
Rajoita seuraavien ruokien ja juomien nauttimista:
kofeiinia ja hiilihapollisia juomia.
sitrushedelmiä, mansikoita, ananasta, omenoita, suklaata (ikävä kyllä tähän listaan voidaan lisätä myös paljon muitakin ruokia)
jos nautit näitä, niin juo lasi vettä aina samalla (huvittava ohje, eikö?)
Juo 1,5-2 litraa/vrk mieluiten vettä, vähennä juomista klo 18 jälkeen, jos yölliset vessakäynnit herättävätLopeta/vähennä pikkuhousunsuojien käyttöä ja hoida limakalvot kuntoon.
Vältä pissalla käymistä varmuuden vuoksi.
Jos heräät yöllä eikä sinulla ole pissahätä, älä käy vessassa varmuuden vuoksi.
Yritä pidentää virtsaamisvälejä ja lisätä pissan määrää asteittain niin, että käyt pissalla 2–3 tunnin välein ja kokeile pissahädän syntyessä siirtää hädän tunnetta
tärkeä askel on oman hermoston rauhoittaminen, esimerkiksi palleahengityksen ja pidennetyn uloshengityksen avulla
tekemällä 5 kertaa lantionpohjan supistusta ja rentoutusta
nousemalla varpaille 10 kertaa
istumalla kukkaron tai sukkamytyn päälle niin, että saat paineen välilihan alueelle
keskittymällä johonkin muuhun kuin pissahätään hengittämällä muutaman kerran syvään ja laskemalla vaikka takaperin sadasta nollaan 7 numeron välein.
Jos haluat kokeilla itseksesi rakon koulutusta niin muista, ettei tuloksia synny yhdessä yössä. Ja usein on tarpeen arvioida tilannetta syvällisemmin lantionpohjan fysioterapeutin kanssa. Mitä koko kehollesi kuuluu, mitä hermostollesi kuuluu ja mitä yleensäkin elämällesi kuuluu?
Luota lantionpohjaasi -etäfysioterapiaohjelman avulla autamme yksilöllisesti pääsemään eroon virtsankarkailusta, laskeuman oireista sekä yliaktiivisesta rakosta.
Lähteet:
Bilancieri, Joanna (2015) Get the Pelvic Floor Back in Action. Physical Therapist’s Insight into Rehabilitating Pelvic Dysfunction. Cynthia Farley: Amazon, GB.
Heiskanen, J., Jernfors, V., Parantainen, A., Camut, M., Isotalo, A., Luomala, T., Törnävä, M., Sinisalo, M. & Palomäki, K. (2020) Lantionpohjan fysioterapia. Lantionpohjan toimintahäiriöiden oppi- ja ammattikirja terveydenhuollon ammattilaisille. VK-kustannus: Lahti.