Viisi uskomusta gynekologisista laskeumista
Gynekologisten laskeumien yllä leijailee niin iso varjo, että haluan valottaa tätä salaisuuden verhoa sinulle.
Laskeumiin liittyy paljon uskomuksia, jotka eivät ole totta. Ainakaan tämänhetkisen tiedon mukaan. Ja mikä olennaisinta – nämä uskomukset saattavat estää sinua pääsemästä oireistasi eroon.
Oma uskomukseni puolestaan on, että asiallinen tieto murskaa pikkuhiljaa sitä stigmaa, jota moni laskeuman kanssa elävä kokee.
Uskomus #1: Kuulun niihin harvoihin, joille kävi huono tuuri
Kokemukseni mukaan naiset, joilla on laskeuma, kokevat olevansa maailman ainoita, jotka vaivasta kärsivät. Mutta asia ei todellakaan ole näin. Laskeuma on yksinkertaisesti vielä niin suuri tabu, ettei siitä yksinkertaisesti kehdata puhua. Mielellään sitä ei itselleenkään myöntäisi.
Joten ihan ensi alkuun haluankin kertoa sinulle, että minullakin on todettu 10 vuotta sitten laskeuma. Ja tässä olen, kaikissa kehon ja sielun voimissani. En toki aina ole ollut, sillä diagnoosi oli todella… suoraan sanottuna murskaava. Tässä onkin yksi tärkeä syy, miksi lantionpohjan fysioterapia vei minut syvälle mukanaan!
Piti etsiä keinoja, joilla elämä jatkuu. Keinoja, joilla saan taas kehoni toimimaan niin, että paineentunne ei estä liikkumasta (ja ihan vaan seisomasta).
Ehkei sinua lohduta, että minullakin laskeuma on. Mutta oloasi voi helpottaa edes hitusen, kun kerron että tutkimuksesta riippuen naisista 30–76%:lla on elämänsä aikana laskeuma. Ja kun katsotaan 1-4 vuotta sitten alateitse synnyttäneitä, niin laskeuman esiintyvyys on jopa 70–90%. Aika hurjaa!
Eli jos sulla on laskeuma, niin et millään tavalla ole poikkeus etkä yksin.
Uskomus #2: Laskeuma tarkoittaa, että kohtu on luiskahtanut ulos
Pureudutaan ensin siihen, mitä laskeumalla ihan käytännössä tarkoitetaan. Kokemukseni mukaan moni ajattelee, että kaikki laskeumat ovat kohdun laskeumia. Ja jos kyseessä olisikin kohdun laskeuma, niin moni ajattelee, että laskeumassa kohtu aina tipahtaa pimpistä ulos. Käydään siis seuraavaksi hieman tarkemmin läpi sitä, mistä laskeumassa oikein on kyse.
Laskeumalla tarkoitetaan yksinkertaistettuna tilannetta, jossa lantionpohjan sidekudokset ja lihasrakenteet heikkenevät ja löystyvät niin, että kohtu, virtsarakko tai peräsuoli (joskus myös ohutsuoli) laskeutuvat normaalia tasoa alemmas kiinnityskohdastaan tai näiden sisäelinten asento on muuttunut merkittävästi.
Laskeuma voi koskea yhtä tai useampaa elintä. Yleensä puhutaan siis joko emättimen etuseinämän, takaseinämän tai kohdun laskeumasta.
Laskeumia on hyvinkin eri tasoisia ja karkeasti ne voidaan jakaa ne laskeumiin, jotka jäävät emättimen sisäpuolelle ja laskeumiin, jotka tulevat emättimen ulkopuolelle.
Laskeuman vaikeusastetta voidaan arvioida esimerkiksi asteikolla 0-4. 1. asteen laskeuma jää emättimessä hymentason (immenkalvo) yläpuolelle ja 2. asteen laskeuma hymentasoon tai 1 cm sen alapuolelle. 3. asteen laskeuma on puolestaan selkeästi emättimen ulkopuolella.
Ja alkuperäiseen uskomukseen liittyen 4. asteen laskeumasta puhuttaessa kohtu tosiaan on tullut kokonaan emättimestä ulos. Mutta tämä ei ole suinkaan se ainoa laskeuman tyyppi vaan variaatiota löytyy hyvin paljon.
Uskomus #3: Laskeuma aiheuttaa aina kamalia oireita
Vedetään heti faktat pöytään. Nimittäin vain noin 3–20% laskeuman kanssa elävästä kokee laskeuman aiheuttavan oireita. Ihmeellistä, eikö!
Laskeuma ei siis välttämättä oireile mitenkään. Ja siksi suurin osa laskeuman kanssa elävistä ovat itse asiassa tietämättömiä omasta laskeumastaan. Eli vaikka laskeumat ovatkin yleisiä, niin ne harvemmin aiheuttavat vaivaa.
Sanon tämän siksi, että toiveenani on neutralisoida laskeumadiagnoosin aiheuttamaa tunnemyllerrystä. En siksi, että haluaisin väheksyä laskeuman aiheuttamia oireita. Nimittäin jos oireita on, niin ne saattavat vaikuttaa elämään todella syvällisellä tasolla. Ja silloin on tärkeä tietää, että kaikkiin tilanteisiin löytyy apua. Apu voi tulla kehon kokonaisuutena huomioivasta lantionpohjan fysioterapiasta, laskeumatuesta tai tarvittaessa leikkauksesta.
Uskomus #4: En voi enää käydä salilla
On täysin ymmärrettävää, että laskeuman aiheuttaessa oireita tuntuu kuin ei voisi enää ikinä harrastaa kuten ennen. Jos laskeumasi on lievempi (1. ja 2. tason) tai mahdollisen leikkauksen jälkeen haluaisit palata treenin pariin, on tärkeä ymmärtää mitkä asiat voivat kohdistaa voimakasta painetta lantionpohjaan.
On siis totta, että kenellekään ei voida suositella tekemään sellaista treeniä, jossa oireet provosoituvat. Mutta mitä sitten voi tehdä?
Tärkeää on ensinnäkin tietää KUINKA treenata ilman, että lantionpohjaan kohdistuu voimakasta painetta. Tämä vaatii, että ymmärrät millä keinoilla pystyt itse vaikuttamaan vatsaontelon paineensäätelyyn. Ja käytännön tasolla sitä, että lantionpohjasi, keskivartalon lihaksesi ja palleasi kykenevät työskentelemään yhteistyössä.
Muun muassa näitä asioita ratkotaan Luota lantionpohjaasi -etäfysioterapiaohjelmassa, jotta laskeuman kanssa voisi jatkaa itselleen rakkaiden lajien harrastamista.
Uskomus #5: Mitä vaikeampi laskeuma sitä vaikeammat oireet
Todella yllättävää puolestaan on se, että laskeuman taso ei kerro laskeuman aiheuttamien oireiden aiheuttamasta haitasta ihmisen arkeen. Eli jos sinulla on esimerkiksi tason 2 laskeuma, ei sinulla välttämättä ole kummempia oireita. (Voi toki olla.)
Jollain toisella saattaa puolestaan olla tason 1 laskeuma (eli hyvin lievä), mutta yllätykseksemme voimakkaat oireet elämää haittaavasta pullotuksen tunteesta tihentyneeseen virtsaamistarpeeseen. Toinen henkilö samanlaisen lievän laskeuman kanssa ei välttämättä ole edes tietoinen, että hänellä laskeumaa edes on.
Tästä päästäänkin laskeumien aiheuttamiin oireiden hämmentävään kirjoon. Erilaisten laskeumien oireista pääset tarkemmin lukemaan tästä linkistä.
Toivon, että onnistuin kumoamaan uskomuksia, joita ehkä sinullakin oli ja sait toivoa sille, että sinäkin voit nauttia elämästäsi ilman, että laskeuma määrittää mitä kaikkea voit tehdä.
– Maria
P.S. Tästä pääset tilaamaan maksuttoman webinaarimme, jossa kerromme kuinka voit lievittää lantionpohjan opireitasi – olis inulla sitten laskeuman oireita tai vaikkapa virtsankarkailua.
Lähteet:
Heiskanen J, Jernfors V, Parantainen A ym. 2020. Lantionpohjan fysioterapia. Lantionpohjan toimintahäiriöiden oppi- ja ammattikirja terveydenhuollon ammattilaisille. VK-Kustannus Oy: Lahti.