“Ponnistusvaihe oli helppo ja nopea”
Kaupallinen yhteistyö @pedihealth_ kanssa
Näin sanoi ensisynnyttäjä, jolle annoimme EPI-NO Delphine Plus -synnytysharjoitusvälineen saadaksemme sen käytöstä palautetta. Kolmesta testaajasta kaksi synnytti lopulta alateitse ja yksi testaaja synnytti sektiolla. Jos et vielä tiedä, mistä laitteesta on kyse, niin lue ensin blogikirjoituksemme Näin saat joustavan välilihan.
Synnytys on hyvästä valmistautumisesta huolimatta tapahtuma, johon emme voi täysin vaikuttaa. Siitä huolimatta ja oikeastaan juurikin siksi painotamme, että synnytykseen todellakin kannattaa valmistautua monipuolisesti. Niin henkisesti kuin fyysisestikin. Hyvä valmistautuminen tuo nimittäin pystyvyyden ja turvan tunnetta synnytykseen, jotta voit päästää irti ja antaa mennä.
Yksityisyyden takia synnyttäjien nimet on muutettu. Keräsimme tähän blogitekstiin testaajien havaitsemia hyötyjä EPI-NO -synnytysharjoitteluvälineen käytöstä.
Ei pelkkää välilihan venyttämistä
Kokemuksesta tiedämme, että useaa ensisynnyttäjää jännittää, miltä ponnistaminen tuntuu. EPI-NO -välineen avulla pystyy kuitenkin jo harjoitteluvaiheessa kokeilemaan, minkä tyyppiseltä ponnistaminen voi tuntua. Mari kertoi palautteessaan, että ”osasin (synnytyksessä) selkeästi heti oikeanlaisen ponnistustekniikan ja tuntui, että ponnistusvaihe eteni hyvin. Se kesti 22 minuuttia eli ensisynnyttäjäksi ihan hyvä suoritus.”
Ponnistusvaiheessa on oleellista, että osaat pitää lantionpohjasi rentoutuneena, sillä ponnistusta ei tehdä lantionpohjan lihaksilla työntämällä. Tähän tarpeeseen laite on meidän äitiysfysioterapeuttien näkökulmastakin aivan mahtava. Laite auttaa luomaan yhteyttä omaan lantionpohjaan ja tuo luottamusta siihen, että se kestää venytystä.
Testaajat kokivat harjoittelun hyödyt siis huomattavasti monipuolisemmiksi, kuin pelkkä välilihan venyttäminen on. Mari koki että hänellä ”oli jotain konkreettista, mitä pystyin tekemään, jotta synnytyksestä tuli edes vähän helpompi. Samalla, kun valmistauduin fyysisesti välilihaa venyttämällä, auttoi se myös henkisessä valmistautumisessa.”
Vaikutusta repeämien syntyyn
EPI-NO on suunniteltu erityisesti valmistelemaan välilihaa venyttämällä sitä lähelle vauvan pään mittaa. Molemmat alateitse synnyttäneet kokivat, että harjoittelusta oli tähän hyötyä.
Mari kertoi, että ”ei tullut kuin pieni nirhauma virtsa-aukon lähelle, ei tarvittu tikkejä. Synnytys oli hyvä kokemus. Tuntui, että valmistautumisesta oli paljon hyötyä.”
Suvi puolestaan kertoi, että ”synnytys oli helppo ja nopea. Synnytin lääkkeettömästi ammeeseen. Minulle oli pieni repeämä emättimestä kohti peräaukkoa. Tikkejä laitettiin kuusi kappaletta, joista kaksi emättimen puolelle. Uskon, että repesin vähemmän kuin olisi revennyt ilman harjoittelua. Ponnistusvaihe oli helppo ja nopea, ja uskon että laite osaltaan auttoi siinä, kun kudokset olivat jo valmiiksi venyneet.”
Repeämien syntyyn vaikuttaa moni asia ja kaikkiin emme voi itse vaikuttaa. Mutta kudosten kykyyn venyä voimme vaikuttaa ja se on valtavan hienoa! Näistä voit lukea lisää blogikirjoituksesta Väliliha välittää synnytysasennostasi.
Suvi koki myös, että ”laitteen käyttö oli helpompaa kuin välilihan venyttäminen käsin olisi ollut.” Mari kertoi puolestaan, että “venytys tuntui ja tästä tuntui olevan enemmän apua, kuin välilihan hieronnasta ja oli myös helpompi toteuttaa itsekseni.”
Synnytykseen valmistautuminen on kuin kokoaisi itselleen mieluistaa cocktailia
Kuten jo alussa painotimme, niin synnytykseen kannattaa valmistautua sekä fyysisesti että henkisesti. EPI-NO:n kanssa harjoittelu tukee valmistautumista kokemuksemme mukaan molemmilla tasoilla.
Suvi kertoi valmistautuneensa synnytykseen näin: ”Hankin paljon tietoa kirjoista, podcasteista ja blogeista, tein rentoutumisharjoituksia, harjoittelin eri asentoja, pompin jumppapalloilla, jumppasin lantionpohjaa kolmannen kolmanneksen alkuun asti, pyrin rentouttamaan lantionpohjaa loppuraskaudessa, etsin itselle sopivia rentoutuskeinoja, kokosin synnytyssoittolistaa, join vadelmanlehtiteetä sekä söin taateleita.”
Mari kävi puolestaan hypnosynnytysvalmennuksen ja oli ottanut selvää synnytyksen normaalista kulusta ja kivunlievitysvaihtoehdoista. Hän myös kuunteli synnytyksestä kertovia podcasteja ja äänikirjoja sekä lähes joka ilta pari kuukautta ennen synnytystä synnytysmeditaation ennen nukkumaan menoa. Lisäksi Mari luki affirmaatiota ja pyrki luomaan positiivista mielikuvaa synnytyksestä.
Miltä sinun valmistautumisesi näyttää?
Synnytykseen valmistautuminen voi ja saa näyttää jokaisen synnyttäjän kohdalla erilaiselta. Tärkeintä on, että valmistautumisesi tukee omaa turvallisuuden tunnettasi sekä yhteyttä omaan kehoosi ja vauvaasi.